Nyhedsbrev

Izaak Walton


Tonni Kjær Jensen kommer en dag ind i butikken i Christiansfeld og vil meget gerne have et tilbud på en lystfisker-dragt fra 1600-tallet. På daværende tidspunkt havde vi på Historicum ikke kendskab til hvem Izaak Walton var, men et godt samarbejde begyndte med billedmateriale mm.

Hatten er høj med firkantet pul og skyggen er bred.

Skjorten er en typisk hvid skjorte fra perioden.

Vesten er uden skøder, let figursyet med lommer.

Kåben er typisk for perioden

Den store hvide krave er løs, og knappes på vesten og løftes udover kåben.

Bukserne er snævre i benene og der er sløjfer i buksebenene.

Lange sorte strømper

Skoene er typisk for perioden med høj hæl, firkantet snude og en stor pløs.

Produktion
Med udgangspunkt i maleriet og bøger om moden fra perioden lykkedes det os, at finde frem til nogle passende mønstre og også selv at producere og tilpasse mønstre til denne dragt. I samarbejde med Tonni fandt vi frem til de passende materialer – uld, hør.
Materialer

Kåbe: Sort uld - Se varen
Vest: Grøn velour - Se varen
Bukser: Brun uld med silke sløjfer
Skjorte: Fin hvid hør - Se varen
Krave: Hvid bomuld
Strømper: Uld - Se varen

Kilder

Bog: Seventeenth and eighteenth-centure FASHION IN DETAIL af: Avril Hart og Susan North
Bog: Moden gennem tiderne af: Mila Contini

Se den færdige dragt

Tekst fra artikel
Festival med lystfisker fra adelvældet

Den 24 og 25 maj løber Danmarks største og smukkeste outdoor lystfiskerfestival, SkjernÅ Lystfiskerfestival, ad stablen ved Skjern Å i Skarrild. En af de spændende deltagere,
man kan møde på festivalen, er fluefiskeren, fluebinderen og bankmanden, Tonni Kjær
Jensen fra Hammerum.
57-årige, Tonni Kjær Jensen er idemand til festivalen – og så fascineret af gammelt,
klassisk lystfiskeri og lystfiskerromantik – at han til festivalen klæder sig ud som en aflystfiskeriets berømte forfædre, Izaak Walton, så ud midt i 1600´tallet.


Tøjet er skræddersyet efter mål og lavet på bestilling hos firmaet Historicum i
Christiansfeld. – Og det er ikke tøj til fastelavn. Historicum leverer tøj både til
filmproduktion og til museumsverdenen. Hver eneste deltalje er historisk korrekt, ogdragten en tro kopi af det tøj Izaak Walton gik i, da han fiskede og skrev den legendariskebog, Den Fuldkomne Fisker, der er et hovedværk i international lystfiskerlitteratur.
Tonni Kjær Jensens interesse for lystfiskeri startede ved Grindsted Å, hvor han for
halvtreds siden, sammen med sin morfar, tog på fisketur udstyret med bambusstang og orm. Den første fisk, en stor regnbueørred, blev fanget i første sving nedstrøms broen iUtoft. -Og så var Tonni Kjær Jensen solgt til lystfiskeriet.
Fluefiskeriet startede kort tid efter. Faderen, der var livsnyder, musikelsker, jæger og
lystfisker, lånte Tonni Kjær Jensen sin fluestang. Så gik turen til Fjederholdt Å, der var
nærmeste vandløb og lå i rimelig cykelafstand for en 10-årig knægt.
Her blev der fanget stalling og bækørred, som der var mange af i åerne dengang. Denstørste bækørred vejede næsten to kilo og blevet taget på fluen, Blue Dun.


Siden er Tonni Kjær Jensen blevet gift med Eva Maria. Sammen har de børnene Maria ogBritt på 29 og 27 år. Weekender og ferie tilbringes i sommerhuset ved Skjern Å i Skarrild.
Her har Tonni fundet sit livs refugium, i gåafstand til fiskevandet, og med ligesindede lystfiskervenner inden for rækkevidde.
Til daglig arbejder Tonni Kjær Jensen som bankmand i Herning – i fritiden er han fultidslystfisker og formand for Lystfiskerforeningen af 1926.
Interessen for lystfiskeriet har gennem årene bredt sig fra åen til lænestolen, hvor Tonni Kjær Jensen tilbringer mange timer i selskab med gode bøger, der handler om lystfiskeri.
- Min samling af lystfiskerlitteratur tæller næsten 400 bøger herunder en komplet samlingaf bøger fra, The Flyfisher`s Classic Library, fortæller Tonni Kjær Jensen og forsætter:
- Lystfiskeri er ikke uden grund, den fritidsinteresse der er skrevet mest om. Med tiden og alderen, finder man dog frem til nogle bøger, som hæver sig over alle andre. I Danmark har vi forfatteren Svend Saabye, der skrev bogen Lystfiskeri. -England har også fostret to store forfattere, jeg holder særdeles meget af, nemlig Sir Edvard Grey og Izaak Walton.
Alle de tre forfattere skriver om deres passion for lystfiskeriet og naturen. Bøgerne er ikke kun anvisninger på, hvordan man fanger fisk, men er alle litterære mesterværker, som på flere måder beskriver et liv i naturen med lystfiskeriet som omdrejningspunkt.
Efter min mening er Izaak Walton mesteren over dem alle. Han har skrevet bogen, Den Fuldkomne Fisker, der efter min mening er en drejebog for, hvordan man kan leve livet på smukkeste vis. Bogen sætter på ord på, den glæde jeg oplever ved naturen, lystfiskeriet og livet, og inspirerer mig på flere områder.


Men, hvem var egentlig denne Izaak Walton, der kom til at betyde så meget for
lystfiskeriet?
- Izaak Walton blev født i 1593 i Stafford i England. Han ernærede sig som
isenkræmmer i London i en meget turbulent tid. Omgangskredsen var stor og omfattedeogså gejstlige kredse. Izaak Walton hentede stor inspiration hos nogle af de mest kendte biskopper i datidens England. 60 år gammel skrev han bogen, The CompleateAngler or the contemplative mans recreation -eller på dansk, Den Fuldkomne Fisker.

Du er betaget af Izaak Walton, klæder dig ud som Izaak Walton og har lavet en udstillingom Izaak Walton til Skjern Å Lystfiskerfestival - hvorfor det:
- Izaak Walton er af mange blevet beskrevet som lystfiskeriets fader. -Jeg synesfestivalen er en oplagt mulighed for, at fortælle hvem han var. Ideen, til at fortælle omIzaak Walton på den lidt utraditionelle måde, er inspireret af vore dages middelalderfestivaller, hvor der gøres rigtig meget ud af udklædningen.

Da jeg samtidig fik mulighed for at invitere en falkoner med til festivallen, kom jeg i tankeom, at skabe et visuelt billede af en af de vigtigste scener i bogen. -En falkoner en lystfisker og en jæger følges ad på en vandretur, hvor de hver især fortæller om derespassion.
Festivalen desuden indeholde en lille udstilling med gamle bøger fra 1676, 1750 ogsenere, skrevet af Izaak Walton -det autentiske fisketøj og portrætter og citater fra bogen.
Falkonerens deltagelse på festivalen, skal ses som en del udstillingen og fortællingen om
Izaak Walton. Men, falkoneren, Flemming Sanggaard, fra Silkeborg Rovfugleshow, vildesuden lave et fantastisk, spændende og flot show med sine jagtfalke, ørne og ugler.

Hvad har den specielsyede dragt, du vil vise frem ved Skjern Å Lystfiskerfestivalen kostetdig?
- Jeg tror, det skal forblive en hemmelighed, men jeg kan godt nogen gange tænke, atjeg kunne have fået en temmelig god fiskestang med hjul i stedet for.
Er du en nørd?
- Jeg vil hellere bruge ordet passioneret Izaak Walton fan. En nørd kan opfattes somværende lidt underlig -men det er der sikkert også nogen, der syntes jeg er.

Faktaboks:
Skjern Å Lystfiskerfestival finder sted i Skarrild d. 24 og 25 maj
Billet til festivalen, der gælder begge dage, kan købes på stedet og koster 100 kr.
Festivalen har deltagelse af aktører fra ind-og udland og byder på opvisning ved legendariske fluekastere, fluebinding ved nogle af Danmarks bedste fluebindere, spændende foredrag om lystfiskeri og natur, lystfiskerkunst, knivmageri, pileflet, kryddersnaps, whisky, rygning, udstilling af fiskegrej, falkoner, sportsfiskerpiger og meget andet.

På festivalen vil der desuden blive afholdt et velgørenhedsauktion, Auktion Laksefisk,hvor overskuddet ubeskåret vil gå til ophjælpning af Skjern Åens laksefisk.


Læs mere om festivalen på www.lystfiskerfestival.dk


Copyright 2014 www.historicum.eu