+45 234 256 37 info@historicum.dk

Korte foredrag

Historicum korte foredrag på 20-30 min. der passer fint til skolebesøg, konfirmander samt biblioteksaftener

Alle foredrag kan tilpasses bestemte temabestemte arrangementer og kombineres på tværs af hinanden.

Santa Lucia

Santa Lucia er fra Sicilien og levede i år 300.

Lucia fejres D. 13/12 og er en ældgammel folketradition.

I dag indleder vi julen med Luciaoptog hvor en Luciabrud, hvidklædt og med en krans af levende lys om hovedet. Lucia rejste engang med sin mor, som led af en uhelbredelig bløder-sygdom, til Catania, for at besøge Skt. Agathe´s grav. Den syge mor blev helbredt og hændelsen gjorde stort indtryk på Lucia som var stærkt troende. Hun lovede at lade de fattige flytte ind på sin ejendom og hjælpe de kristne der gemte sig i huler. Hun gik med mad i armene og lys på hovedet, ned til hulerne hvor de kristne gemte sig.

Et fint lille foredrag der handler om sagnet om Santa Lucia og om hvordan hun endte som Helgen. Arrangementet egner sig fortrinligt som optakt eller som supplement til et evt. Luciaoptog. Eller andet julearrangement. Jeg deltager iført Lucias dragt anno 1500 (efter billedet)

Den tidlige kirke holdt Santa Lucia højt i ære, og hun er en af de få kvindelige helgener, som nævnes i kirkens liturgi allerede i 6-700-tallet. Billedet viser Santa Lucia, der ledes til sit martyrium. Fra Galleria Nazionale di Capodimonte i Italien (1659)

Julemandens historie

Fortællingen om julemanden starter ved Sankt Nicolaus, der var biskop i Myra i år 300, og fortsætter med beretning om julemænd gennem tiderne: Børnebispen fra middelalderen, gammel jul, fra Peters jul, nutidens julemand som Coca Cola har skabt idéen til og evt. fremtidens julemand. Arrangementet kan også arrangeres som en slags julemands modeshow med gode fortællinger.

Børne bispen fejres d. 28/12, festen var til minde om de børn, der blev slået ihjel ved barnemordet i Betlehem. På denne dag fik børnene lov til at vælge en børnebisp, som så måtte bestemme hele dagen.

 Den gamle jul: Julemanden fra bogen Peters jul, som meget godt kan sammenlignes med vor tids julemand. Han vandrede op og ned af gaderne med et lys på hovedet og et juletræ i hånden, han kom med juleglæden.

Coca Cola´s julemand: Julemanden som vi kender den i dag, blev skabt i 1931 da Coca Cola brugte ham i deres reklamer.

Fremtidens julemand: Hvem ved hvordan fremtidens julemand vil komme til at se ud?

Påske

Påskens vigtigste symbol er “Påskeægget”.

 I påsken glæder vi os over at Jesus genopstod fra de døde. Samtidig er påsken en dejlig tid, vi går en lys tid i møde og hønsene begynder at lægge æg. I det hele taget er påsken fyldt med gode fortællinger og lækre påskeæg.

For knap 100 år siden begyndte man at lave rigtige chokolade påskeæg som oprindelig kom fra Tyskland. Kom og hør om, hvorfor de på Harald Blåtands tid, kom æg i plovfurerne og hvad er et hønnikeæg? Ordet ”skidenæg” kommer fra tiden før EL komfuret. Konen der tilberedte retten skulle fyrre op i komfuret med brande og fik derved skidne fingre og der var ikke rindende vand i køkkenet så de æg hun pillede blev “skidne” derfor puttede hun dem så i munden, slikkede dem rene og puttede dem så i sovsen.

Fastelavn

Fastelavn er en skik, der har rødder langt tilbage i tiden og var en periode, hvor verden vendes på hovedet, og de almindelige normer ikke gælder. Perioden var præget af fysiske og åndelige forberedelse til påsken. Èn af tolkningerne er at “Carne vale” kunne betyde “Farvel kød!”. Men hvad betyder alle de spændende traditioner og effekter egentlig og hvorfor holde flere af traditionerne helt frem til i dag.

Et lille rim fra 1788 lyder:

Verden er dog splittergal!
Hvad mon det vil sige, at de sådan løbe skal,
karl og dreng og pige, og hverandre piske så,
for lidt mjød og boller få, just på denne morgen,
mjav – på denne morgen.

I det hele taget en spændende fortælling for både børn og vokse om: Fastelavnsris, fastelavnsoptog/udklædning, fastelavnsboller, at “slå katten af tønden”, ride til gås og meget andet.

Arrangementet kan bruges som indledning til tøndeslagning for børn, eller et mere informativt arrangement for voksne, eller for en blandede gruppe af børn og voksne.

Det sønderjyske kaffebord

Det store kaffebord er en central del af enhver sønderjydes historie og identitet. Kaffebordet blev udviklet til de møder, som de dansksindede afholdt, efter at landsdelen kom under Preussen. De preussiske myndigheder gav ikke altid spiritusbevilling til de kroer, hvor de mødtes, hvorfor der blev bygget forsamlingshuse med servering af kaffe og kager. Hør mere om traditionen. borddækningen og sjove anekdoter omkring dette traditionelle kaffebord.

Kaffebordet gennem tiderne

En levende fortælling om kaffens historie, der afspejler vores tro og traditioner.

Til at underbygge fortællingerne dækkes kaffeborde fra tre forskellige tidsperioder, som danner kulisse for forestillingen. Publikum får i pausen mulighed for at se, røre og stille spørgsmål til de medbragte effekter og fortælleting

 

Kvindefrigørelse i dragt og tøj

Med udgangspunkt i en dansk kjole fra 1870 beretter jeg om de symboler og signaler der i dragten viser at kvindefrigørelsen tros alt bliver synligt, på tros af de stramme korsetter, de snævre sko osv. Og hvad har formålet været med det snørende korset. Til arrangementet vises eksemplet på kjoler med gode fortællinger om hvordan de er bygget op og hvordan de ser ud under de mange lag tøj. De kan vises på giner eller på modeller som arrangør stiller tilrådighed. Beretningen egner sig til almen interesserer i historie.

Kaffesalon i 1700-tallet

Danmarkshistoriens ”sorte” kapitel

Den sorte drik har været med os i generationer og I 1700-tallet mente Holberg at kaffe, havde fine medicinske virkninger og kunne bruges som middel imod både mave-, hoved- og tandpine men for meget kaffe kunne også gøre mænd sterile. I det hele tager er historien om kaffen i 1700 til i dag en god fortælling da vi dengang og nu opfatter kaffen som vort samfunds sociale lim. Kom op oplev det smukt dækket kaffebord anno 1700 og hør den spændene og advarende beretning om kaffens forunderligheder. Jeg medtager et rundt veldækket kaffebord og andre rekvisitter anno 1700 og jeg bærer historisk dragt. Når jeg ikke fortæller, kan bordet stå fremme til udstilling.

Det skæggede fruentimmer

Kom og se “Den Skæggede Dame”, når det omrejsende Freak Circus kommer forbi. Du kan opleve verdens kuriositeter, når vi fortæller om den hårrejsende virkelighed for 1800-tallets freaks. Har du hørt om Elefantmanden, Kvinden med de 4 ben og Hummerdrengen? Nu får du chancen for at dykke ned i den utrolige historie om disse vidundere, og ikke mindst høre om Det skæggede fruentimmer: AmalieBess og se hende med egne øjne! 

Historien om Danmark

 

Annette Herbst beretter om det omfattende samarbejde med DR der gik forud for tv-serien, og hvordan man fandt de rigtige rekvisitter og dragter. I et af seriens første afsnit fortælles om Egtvedpigen. Der løftes sløret for hvordan det specielle snoreskørt er lavet.

Sammen med foredraget har vi en lille udstilling med dragter og andre effekter der kan lånes efter aftale.

Adresse

Kikkenborgvej 62, 6000 Kolding

Cvr. Nr. 2998 4344
– En del af Kunstgruppen

Ring til os

Annette Herbst + 45 2944 4818
Heidi Kunst +45 234 256 37

E-mail 

Annette Herbst: info(a)historicum.dk
Heidi Kunst: hku(a)kunstdesign.dk